אין כנראה אדם במדינת ישראל שיטען כנגד חובת זכרון השואה, כנגד המשך לימוד הדורות הבאים על הנעשה באותן שנים. כבר מילדות אנו נחשפים לסיפורים על המחנות, הניצולים, הפרטיזנים. אלו שהחביאו יהודים בעליית הגג ואלו שהסגירו אותם לנאצים. עדויות, מסמכים היסטוריים, סרטים תעודיים וספרות המבוססת על הארועים מוכרים לכולנו.
איזו תועלת אנו מפיקים מלימוד ההיסטוריה? מה צריכה להיות התוצאה של למידה זו? האם אין מן הראוי שלא רק נזכור את הארועים אלא נפעל ללימוד התהליכים שהובילו את המציאות לאותו שפל מוסרי בלתי נתפס?
כיצד הפכו בני אדם מזן אחד לחיות רצחניות, נטולות רגש או מחשבה עצמאית? ואילו אחרים, נהפכו לאסקופה נדרסת, תתי אדם נטולי זכויות, בהם ניתן לבצע כל מעשה, שפל ככל שיהיה, עד רצח המוני חסר מעצורים?
צבי גיל, ניצול שואה, כותב כבר ב 2013, כי אין זה מספיק לזכור את השואה בטקסים, נאומים, עצרות, צעדות וסיפורים מן העבר, אלא עלינו לשאול את עצמנו לא רק “מה קרה שם” אלא “מדוע ארוע כזה התרחש בכלל”, מדוע קיימת אנטישמיות בעולם, גזענות ושנאת זרים? ואני אוסיף, וכיצד נוכל למנוע מצב כזה מלהשנות.
רק אז ההיסטוריה תחדל להיות ריטואל ותהפוך לאקטואלית.
מדינת ישראל קמה על חורבות השואה עם שאיפה להיות “מגדלור ערכי ומוסרי”, כדבריו של בוגי יעלון בטקס יום השואה ביד ושם 2015, “מדינה אשר חייבת להילחם בחורמה בגזענות ובאלימות, בפגיעה באחר רק משום שהוא אחר”
האם בכזו מדינה אנו חיים? האם אנו יודעים לזהות תהליכים מסוכנים המתרחשים כאן כדי למנוע את אותה טרנספורמציה מאדם לחיה?
ורה שרב, ניצולת שואה, מדברת על התהליכים הקשים המתרחשים בישראל של ימינו ורואה הקבלה מצמררת לתהליכים הזכורים לה בעת עליית הנאצים לשלטון.
ורה מתארת כיצד בני אדם איבדו את אנושיותם, אלו שמצד אחד “רק מילאו פקודות” והאמינו להסתה מצד השלטון ואלו שאנושיותם נגזלה מהם תחת אותם חוקים שהלכו והוחמרו במקביל להסתה “מבוססת מדע” כנגדם.
כיצד השלטון הנאצי לקח לידיו עוד ועוד סמכויות, תחת איצטלת מצב חירום, והשמיד את הדמוקרטיה הגרמנית בטרם השמיד מיליוני בני אדם.
חנה ארנדט, הוגת דעות ילידת גרמניה שטבעה את המונח “הבנאליות של הרוע”, ציינה בהקשר לתופעת השואה שהאנטישמיות יכולה להסביר את בחירת הקורבן אך לא את טבעו של הפשע. כיצד קורה שאנשים שאינם מושחתים מוסרית בבסיסם, נוטלים חלק ברצח המוני שיטתי וסדיר של קטגוריות מסומנות של בני אדם? ויתרה מכך, ההשתתפות דרשה מהם למעשה להדחיק אמונות מוסריות לטובת רציונאליזציה וחישובי תועלתנות. זהו אולי הלקח החשוב ביותר שעלינו ללמוד – גם הטוב שבאדם עלול למצוא את עצמו מבצע פשעים איומים כנגד אחיו. לא ניתן לומר בבטחון מלא שהתנאים ההכרחיים והמספיקים לתהליך זה אינם יכולים להתקיים שנית.
השימוש שנעשה בדירוג בני אדם על פי מועילותם לחברה, בליווי תעמולת הפחדה והסתה, הביאו לדריסת המוסר האנושי לטובת רציונליזציה מנותקת מערכים. ד”ר אביב שגב ופרופסור אסא כשר כתבו על השפעת התו הירוק על אובדן חירות הפרט – הממשלה מובילה אותנו לנקודה בה יתקיימו פה שתי אוכלוסיות שאחת מהן תוגדר “מסוכנת”. תוצאותיו של מהלך כזה ידועות לנו מלימודי ההיסטוריה וכבר היום אנו רואים את ההשלכות של המהלכים האלו על האווירה הציבורית, אנו רואים את הפילוג ואת ההסתה המתגברת. במצב תקין קיימים במדינה מנגנוני הגנה שנועדו להגן על הפרט, אך כיום אנו רואים נטרול של מנגנונים אלו ועידוד הסתה כלפי פלח משמעותי באוכלוסיה מטעם גורמי שלטון.
מוזמנים לקרוא על כך עוד בבלוגים החדשים שלנו “אוכלוסית בסיכון” ו”זריקת עידוד“.
האם לא הפכנו לחברה בה מדירים בני אדם תחת הטענה כי הם נושאי מחלות? לאן עוד עלולה להתפתח הסתה קשה זו? האם לא למדנו דבר? לא מן הנמנע שהתמשכות מצב זה תביא לדה-הומניזציה של קטגוריות מסומנות של אנשים.
בראיון המיוחד שערכנו עם ורה שרב בערב ראש השנה האחרונה, קראה הגברת שרב לאזרחי העולם לא לחכות לבעלות הברית שיבואו להציל אותנו מהקריסה המתרחשת עלינו. הפעם, אנו צריכים להציל את עצמנו.
תודה על הניסוח המעמיק והמדוייק של מחשבותי. בכל פעם שאני מנסה לבטא מחשבות כאלה בפני ידידים ומכרים ואף בני משפחה כלם אינטלגנטים ומשכילים ואני נתקלת בדחיה והדיפה על הסף, אני מזדעזעת , המומה מהיכולת של שטיפת מוח הפורטת על חרדות ואולי על מיתרים נוספים להפוך אנשים לעדר . אכזבה גדולה . זאת החרדה האמיתית לאן פני המין האנושי מועדות