חיפוש באתר

עשוי לעניין אותך

וידאו שכדאי לצפות

הצטרפות לניוזלטר

הירשמו לדיוורים שלנו ותקבלו עדכונים קריטיים למייל על שמירה על יכולת הסכמה מדעת, בטיחות חיסונים ונושאים חמים שעל הפרק.

בקרו אותנו ברשתות החברתיות

9 עובדות על חיסוני השפעת
9 עובדות על חיסוני השפעת

מאמר מתורגם מאת ארגון Physician for Informed Consent (מקור)

9 עובדות שכל אדם צריך לדעת בשביל לעשות בחירה מושכלת לגבי חיסון השפעת.


1. ישנו סיכון מוגבר של 65% למחלות נשימתיות שאינן שפעת באוכלוסיות שמקבלות חיסון שפעת.

למרות שמחקרים מסוימים מצביעים על השפעות חיוביות של חיסון נגד שפעת על שכיחות מחלות הנגרמות על ידי נגיפי שפעת, יתרון זה עשוי להתגבר על ההשפעות השליליות של חיסון השפעת על שכיחות מחלות בדרכי הנשימה שאינן שפעת.1 כדי לתת מענה לדאגה בקרב חולים מהעובדה שהחיסון נגד שפעת גורם למחלות (כלומר, מחלות נשימתיות חריפות), המרכז לבקרת מחלות ומניעתן (CDC) מימן מחקר בן שלוש שנים,2 שפורסם בכתב העת Vaccine, כדי לנתח את הסיכון לתחלואה לאחר חיסון נגד שפעת בהשוואה לסיכון בתחלואה אצל אנשים לא מחוסנים. 

המחקר, שכלל נבדקים בריאים, מצא סיכון מוגבר של 65% למחלות נשימתיות חריפות שאינן שפעת תוך 14 ימים מיום קבלת חיסון השפעת. המחברים קובעים, “ניתן לאמת את חוויות המחלה של החולים לאחר חיסון, באמצעות תוצאות אלו.” הפתוגנים הנפוצים ביותר שנמצאו ושאינם שפעת, היו רינו-וירוס, אנטרו-וירוס, וירוס סינציאלי נשימתי וקורונה. 

זה חשוב, מכיוון שלמרות שחיסוני שפעת מכוונים לשלושה או ארבעה זנים של וירוס השפעת,3 למעלה מ-200 וירוסים שונים גורמים למחלות המייצרות את אותם תסמינים – חום, כאבי ראש, כאבים, מחושים, שיעול ונזלת – כמו שפעת,4 ויותר מ. 85% ממחלות דרכי הנשימה החריפות אינן כוללות שפעת.5

2. החיסון לשפעת אינו מפחית את הביקוש למיטות בבתי החולים.

המכון הלאומי לבריאות (NIH) מימן מחקר6 למדידת ההשפעה של חיסון נגד שפעת עונתית על אשפוז בקרב קשישים. המחקר ניתח 170 מיליון אפיזודות של טיפול רפואי ומצא ש”אין ראיות שהצביעו על כך שהחיסון הפחית אשפוזים”. 

בנוסף, סקירת קוקריין משנת 2018 7 של 52 ניסויים קליניים, שהעריכו את היעילות של חיסוני השפעת לא מצאה הבדל משמעותי באשפוזים בין מבוגרים מחוסנים למבוגרים שאינם מחוסנים. במקום זאת, הסוקרים מצאו “ראיות בוודאות נמוכה לכך ששיעורי האשפוז וחופשות מהעבודה עשויים להיות דומים בין מבוגרים מחוסנים למבוגרים שאינם מחוסנים.” 

יתר על כן, מאיו קליניק ערכה מחקר מקרה-ביקורת8 כדי לנתח את יעילותו של חיסון השפעת התלת זני המומת (TIV) במניעת אשפוז בגין שפעת בילדים בני 6 חודשים עד 18 שנים. המחקר העריך את הסיכון לאשפוז גם בילדים מחוסנים וגם בילדים לא מחוסנים במשך תקופה של שמונה שנים. המחברים קובעים: “TIV אינו יעיל במניעת אשפוזים בילדים, הקשורים לשפעת, שאושרה במעבדה.” במקום זאת, “מצאנו סיכון מוגבר פי שלושה לאשפוז אצל נבדקים שאכן קיבלו את החיסון TIV”.

3. חיסון שפעת אינו מונע את התפשטות השפעת.

משקי בית נחשבים כממלאים תפקיד מרכזי בהתפשטות השפעת בקהילה, והייתה היסטוריה ארוכה של ניתוח משקי בית משפחתיים כדי לחקור את השכיחות וההעברה של מחלות בדרכי הנשימה בכל דרגת החומרה. כיוון שכך, ה-CDC מימן מחקר9 של 1,441 משתתפים, מחוסנים וגם לא מחוסנים, ב-328 משקי בית. המחקר העריך את יכולתו של חיסון השפעת למנוע שפעת הנרכשת בקהילה (מקרים של מדד משק בית) ושפעת שנרכשת באנשים עם חשיפה מאושרת של משק בית לשפעת (מקרים משניים). סיכוני העברה נקבעו ואופיינו.

לסיכום, המחברים קובעים: “לא הייתה שום ראיה לכך שהחיסון מנע העברה במשק בית לאחר שהוצגה שפעת.”9,10

יתרה מזאת, סקירה שיטתית5 של 50 מחקרי חיסוני שפעת שנערכו עבור ספריית קוקריין קובעת: “לחיסוני שפעת יש השפעה מתונה בהפחתת תסמיני השפעת וימי עבודה שאבדו. אין ראיות לכך שהם משפיעים על סיבוכים, כגון דלקת ריאות או העברה”.

4. החיסון נגד שפעת לא מצליח למנוע את השפעת בכ-65% מהמקרים.

ה-CDC עורך מחקרים כדי להעריך את ההשפעות של חיסון שפעת בכל עונת שפעת, כדי לעזור לקבוע אם חיסוני שפעת פועלים כמתוכנן.11 מכיוון שנגיפי השפעת הנפוצים משתנים ללא הרף (בעיקר עקב מוטציות סחף אנטיגני), 12 חיסוני שפעת מנוסחים מחדש באופן קבוע על בסיס “הניחוש הטוב ביותר” לגבי אילו וירוסים עשויים להסתובב במהלך עונת השפעת הקרובה.3 ה-CDC מציין: “ה-CDC עוקב אחר יעילות החיסונים מדי שנה באמצעות רשת ליעילות חיסוני השפעת (VE), שיתוף פעולה עם מוסדות בחמישה אתרים גיאוגרפיים… הערכות שנתיות של יעילות החיסון מעניקות מבט מציאותי, על עד כמה החיסון מגן מפני שפעת הנגרמת על ידי הנגיפים הנוכחים בכל עונה.”13

נתונים מהרשת ליעילות חיסוני השפעת VE של ה-CDC מצביעים על שיעור כישלון חיסונים של 65% בין 2014 ל-2018 (איור 1).11

5. מתן מנות חוזרות של החיסון נגד שפעת עשוי להגביר את הסיכון לכישלון חיסון השפעת.

מחקרים הבחינו כי לחיסוני שפעת יעילות נמוכה אצל אנשים המחוסנים שנתיים ברצף.9 סקירה של 17 מחקרי חיסוני שפעת שפורסמו ב- Expert Review of Vaccines קובעת, “ההשפעות של חיסון שנתי חוזר על הגנה ארוכת טווח של הפרט, האוכלוסייה. חסינות, והתפתחות הנגיפים נותרו בלתי ידועות במידה רבה.”14

6. מוות ממחלת השפעת נדיר בילדים.

לפני תחילת השימוש הנרחב בחיסון נגד שפעת בילדים, בין השנים 2000 ל-2003, מדי שנה, לילדים בני 18 ומטה היה סיכוי של 1 ל-1.26 מיליון או 0.00008% למות משפעת.15 בדו”ח משנת 2004, ה-CDC קבע, “מקרי מוות משפעת אינם שכיחים בקרב ילדים עם וללא מצבים בסיכון גבוה.”16

7. החיסון נגד שפעת אינו מפחית תמותה מדלקת ריאות ושפעת.

המשרד לתוכנית החיסונים הלאומית, שמהווה חטיבה של מחלקת הבריאות והשירותים האמריקני (HHS), מימנן מחקר17 לבחינת תמותה משפעת לאורך תקופה של 33 שנים (1968–2001). המחקר לא מצא ירידה בתמותה משפעת, הקשורה לשימוש הנרחב בחיסון נגד שפעת. המחברים מצהירים: “לא הצלחנו לתאם את כיסוי החיסונים הגובר לאחר 1980 עם ירידה בשיעורי התמותה בכל קבוצת גיל… אנו מסיקים, כי מחקרים תצפיתיים מפריזים בהערכת התועלת מהחיסון”.

יתר על כן, המכון הלאומי לבריאות (NIH) מימן מחקר6 כדי למדוד את השפעתו של חיסון נגד שפעת עונתית על תמותה בקרב קשישים. המחקר ניתח 7.6 מיליון מקרי מוות ומצא “עלייה חדה בשיעור חיסוני השפעת בגיל 65 ללא התאמה בירידה בשיעורי האשפוז או התמותה”.

8. חולים אינם מפיקים תועלת מחיסון עובדי מערכת הבריאות.

סקירה18 של יותר מ-30 מחקרים על חיסוני שפעת שנערכו עבור ספריית קוקריין קובעת, “ממצאי הסקירה שלנו לא זיהו ראיות חותכות לתועלת שבתכניות חיסון עובדי בריאות על תוצאות ספציפיות של שפעת שאושרה במעבדה, סיבוכיה (זיהום בדרכי נשימה תחתונות, אשפוז או מוות עקב מחלה בדרכי הנשימה התחתונות), או כל גורם תמותה תמותה אצל אנשים מעל גיל 60”. הכותבים מסכמים, “סקירה זו אינה מספקת ראיות סבירות לתמוך בחיסון של עובדי שירותי בריאות לצורך מניעת שפעת.” בנוסף, “ישנן מעט מאוד ראיות המצדיקות חיוב של עובדי מערכת הבריאות להתחסן כנגד שפעת.”

9. חוקים המחייבים חיסון אינם מבוססים על מדע.

סקירת קוקריין 19 העריכה מחקרים שמודדים את יתרונותיו של החיסון נגד שפעת. הסקירה, שפורסמה ב-BMJ, מסכם: “הפער הגדול בין המדיניות לבין מה שהנתונים אומרים לנו (כאשר הם מורכבים ומוערכים בקפדנות) מפתיע… עדויות מסקירות שיטתיות מראות שלחיסונים מומתים יש השפעה מועטה אם בכלל, על ההשפעות הנמדדות… הסיבות לפער הנוכחי בין מדיניות לראיות אינן ברורות, אך בהתחשב במשאבים העצומים הכרוכים בכך, יש לבצע הערכה חוזרת, בדחיפות”.


מקורות:

  1. Dierig A, Heron LG, Lambert SB, Yin JK, Leask J, Chow MY, Sloots TP, Nissen MD, Ridda I, Booy R. Epidemiology of respiratory viral infections in children enrolled in a study of influenza vaccine effectiveness. Influenza Other Respir Viruses. 2014 May;8(3):293-301. Epub 2014 Jan 31.
  2. Rikin S, Jia H, Vargas CY, Castellanos de Belliard Y, Reed C, LaRussa P, Larson EL, Saiman L, Stockwell MS. Assessment of temporally related acute respiratory illness following influenza vaccination. Vaccine. 2018 Apr 5;36(15):1958-64.
  3. Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.: U.S. Department of Health and Human Services. Selecting viruses for the seasonal influenza vaccine; [cited 2020 Aug 17]. https://www.cdc.gov/flu/prevent/vaccine-selection.htm.
  4. Demicheli V, Jefferson T, Al-Ansary LA, Ferroni E, Rivetti A, Di Pietrantonj C. Vaccines for preventing influenza in healthy adults. Cochrane Database of Syst Rev. 2014 Mar 13;(3):CD001269.
  5. Jefferson T, Di Pietrantonj C, Rivetti A, Bawazeer GA, Al-Ansary LA, Ferroni E. Vaccines for preventing influenza in healthy adults. Cochrane Database Sys Rev. 2010 Jul 7;(7):CD001269.
  6. Anderson ML, Dobkin C, Gorry D. The effect of influenza vaccination for the elderly on hospitalization and mortality: an observational study with a regression discontinuity design. Ann Intern Med. 2020 Apr 7;172(7):445-52.
  7. Demicheli V, Jefferson T, Ferroni E, Rivetti A, Di Pietrantonj C. Vaccines for preventing influenza in healthy adults. Cochrane Database Syst Rev. 2018 Feb 1;2(2):CD001269.
  8. Joshi AY, Iyer VN, Hartz MF, Patel AM, Li JT. Effectiveness of trivalent inactivated influenza vaccine in influenza-related hospitalization in children: a case-control study. Allergy Asthma Proc. 2012 Mar-Apr;33(2):e23-7.
  9. Ohmit SE, Petrie JG, Malosh RE, Cowling BJ, Thompson MG, Shay DK, Monto AS. Influenza vaccine effectiveness in the community and the household. Clin Infect Dis. 2013 May;56(10):1363.
  10. Physicians for Informed Consent. Newport Beach (CA): Physicians for Informed Consent. Vaccines: what about immunocompromised schoolchildren? Dec 2019. https://physiciansforinformedconsent.org/immunocompromised-schoolchildren/rgis/.
  11. Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.: U.S. Department of Health and Human Services. CDC seasonal flu vaccine effectiveness studies; [cited 2020 Apr 17]. https://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/effectiveness-studies.htm.
  12. Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.: U.S. Department of Health and Human Services. How the flu virus can change: ‘drift’ and ‘shift’; [cited 2020 Aug 17]. https://www.cdc.gov/flu/about/viruses/change.htm.
  13. Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.: U.S. Department of Health and Human Services. How flu vaccine effectiveness and efficacy are measured; [cited 2020 May 14]. https://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/effectivenessqa.htm.
  14. Belongia EA, Skowronski DM, McLean HQ, Chambers C, Sundaram ME, De Serres G. Repeated annual influenza vaccination and vaccine effectiveness: review of evidence. Expert Rev Vaccines. 2017 Jul;16(7):723,733.
  15. Centers for Disease Control and Prevention. Washington, D.C.: U.S. Department of Health and Human Services. CDC wonder: about underlying cause of death, 1999-2018; [cited 2020 May 2]. https://wonder.cdc.gov/ucd-icd10.html; query for death from influenza, 2000-2003. Between 2000 and 2003, there were 61 annual deaths from influenza out of 77 million children age 18 and younger, about 1 death in 1.26 million.
  16. Harper SA, Fukuda K, Uyeki TM, Cox NJ, Bridges CB; Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP). Prevention and control of influenza: recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP). MMWR Recomm Rep. 2004 May 28;53(RR-6):1-40.
  17. Simonsen L, Reichert TA, Viboud C, Blackwelder WC, Taylor RJ, Miller MA. Impact of influenza vaccination on seasonal mortality in the US elderly population. Arch Intern Med. 2005 Feb 14;165(3):265-72.
  18. Thomas RE, Jefferson T, Lasserson TJ. Influenza vaccination for healthcare workers who care for people aged 60 or older living in long-term care institutions. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Jun 2;(6):CD005187.
  19. Jefferson T. Influenza vaccination: policy versus evidence. BMJ. 2006 Oct 28;333(7574):912-5.

תגובות למאמר

הצטרפות לניוזלטר
הודע על
guest
0 תגובות
פידבקים מוטבעים
צפה בכל התגובות